Skip to content

3 Overeenkomsten tussen ondernemen en afvallen

Toen ik zelf begin 20 was worstelde ik best wel met mijn gewicht. Mijn eetgedrag was vaak onbeheerst en mijn gewicht groeide gestaag. Het was een proces door de jaren heen om invulling te geven aan mijn verlangen om slanker te zijn. Met vallen en opstaan. Met veel goede voornemens. Met veel ‘morgen begin ik weer’.

Onlangs sprak ik iemand die ik ruim 30 jaar niet had gezien. Hij herkende mij niet, want “Vroeger was je stevig voor je leeftijd, nu ben je slank voor je leeftijd”. Een mooi compliment.

Het is niet van het ene op het andere moment gegaan, maar via verschillende stappen. De eerste stap was een persoonlijk onderzoek waarom ik zo onbeheerst kon zijn. En een paar stappen en jaren verder, inmiddels veel meer tevreden met mijzelf, was het doorslaggevend dat mijn doel niet zat in maatje 38 maar in het ongehinderd blijven sporten. Want sporten is minder leuk als je te zwaar bent.

Sinds ik businesscoach ben realiseer ik mij dat er overeenkomsten zijn tussen ondernemerschap (in de zorg) en gewicht verliezen. Voor mij zijn de drie opvallende:

1. Kleine stappen

Morgen begin ik weer. Vandaag kan ik nog de hele dag snaaien van die schaal met pepernoten. Drie keer opscheppen bij het avondeten. Of niet? Want wat maakt dan dat het morgen ineens anders is? En dat wat je morgen doet echt een gewijzigd patroon voor je gaat worden? Dus dat je morgen de ondernemer bent die je wil zijn.

Start vandaag, maar start klein en overzichtelijk, met wat bij jou past, bijvoorbeeld een van de volgende stappen:

 • Consequent geld vragen aan klanten die niet komen opdagen,
 • Je website voor meer dan feitelijke informatie gebruiken,
 • Jezelf de ruimte in je hoofd gunnen om meer stil te staan bij welke klanten jij wil, helpen, welke resultaten jij wilt bieden,
 • Tijd besteden aan social media.

2- Wat wil je bereiken?

Je wilt eigenlijk niet afvallen maar vooral je voedingsgewoonten zo aanpassen dat je een gelukkig mens bent. Met je voedingspatroon en je figuur. Je wilt je gezond en energiek voelen. Voor de een is dat met 80 kilo en een BMI van 25, voor de andere met 60 kilo en een BMI van 18. Of, zoals voor mij, om ook met het klimmen der jaren lekker te sporten.

Dat is ook zo met ondernemen, zeker voor ondernemers in de zorg. Er zijn geen harde criteria over hoeveel je moet verdienen om jezelf een goede ondernemer te noemen. Er is geen regel van wel of niet contracten met verzekeraars.

Er is jouw expertise, jouw type klant, jouw criteria, zoals:

 • Dat jij tevreden bent over welke klanten jij verder helpt,
 • Een deel van de klanten onder je kostprijs kunnen behandelen,
 • Dat jij zelf bepaalt wat je werkwijze is en wat jij aanbiedt,
 • En dat je de inkomsten hebt die jij wil. Misschien wil je wel meer, of juist minder verdienen als je onderneemt op de manier die bij jou past.

3- Veel wegen leiden naar Rome

Als je wilt afvallen, zijn er verschillende manieren om dat te bereiken. Voor mij was, toen ik begin 20 was, het boek “Mooi dik is niet lelijk” van Susie Orbach een feest van herkenning. Ik gooide de weegschaal de deur uit. Die kwam er jaren later weer in, zodat ik kan bijsturen als dat nodig is. Anderen zoeken bijvoorbeeld een diëtist, of een deskundige in metabolic of in orthomoleculaire therapie.
Wat is jouw weg naar goed ondernemerschap:

 • Wat is je motivatie,
 • Wat zijn voorbeelden waar je wat aan hebt,
 • Waar kan je beginnen?

Gefaseerde aanpak:
Stel jezelf een realistisch doel en maak een plan om het uit te voeren. Het is niet realistisch te verwachten dat je je eetpatroon kunt veranderen door te stoppen met eten. Zo is het wellicht ook met jou ook als ondernemer, je wilt je huidige manier van werken niet zomaar overboord zetten. En dat is zeker niet nodig.

Klaar om je business een boost te geven?

Het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is stijgt al jaren rond de 20% per jaar, en daar zijn heel wat potentiële klanten van jou bij.