Skip to content

Een groene cirkel om je profielfoto: onterechte rode vlag of goed idee?

Ik raad die beschikbaar-cirkel op je LinkedIn-profiel af, ook aan klanten die heel graag een nieuwe baan of opdracht willen. Precies dat zegt ook Nolan Church, voormalige recruiter van Google in Business Insider ‘Omdat het bij werkgevers en recruiters nogal wanhopig overkomt’. Op X heeft hij zelfs gezegd dat die groene cirkel ‘de slechtste toepassing op sociale media’ is. Een onterechte rode vlag dus in zijn ogen.Ben jij op zoek naar een nieuwe baan of opdracht?Gebruik dan subtiele manieren om extra op te vallen.Bijvoorbeeld deze:

1. Laat alleen mensen met recruiters-licentie weten dat je beschikbaar bent

Behalve die groene cirkel om je profielfoto kan je ook alleen aan mensen met een recruiters-licentie laten merken dat je beschikbaar bent.Je klikt onder je profielfoto op beschikbaar. In het keuzemenu dat volgt kan je kiezen wat voor werk je zoekt, of je direct beschikbaar bent, en of het al of niet zichtbaar is voor iedereen op LinkedIn of alleen voor mensen met een LinkedIn Recruiter Seat.  
2. Vermeld het woord ‘beschikbaar’ op minder opvallende plekken in je profiel

Je kan ook subtiel zichtbaar maken dat je beschikbaar bent, door het woord beschikbaar te vermelden in je kopregel en/of je functieomschrijving en/of je info. Op deze term wordt echt regelmatig op gezocht en zo zien mensen die je profiel grondig lezen op iets subtielere wijze dat je beschikbaar bent.

3. Verwerk de juiste zoekwoorden in je profiel

Recruiters gebruiken allerlei filters, en ze zoeken ook veel op trefwoorden. Zorg er dus voor dat je de trefwoorden waarop jij gevonden wil worden in je profiel staan. Bij je professionele kopregel, in je functieomschrijvingen en je info. Ter inspiratie voor de juiste woorden kijk je naar omschrijvingen van functies en opdrachten waarvoor jij jezelf heel geschikt vindt.4. Wil je echt die nieuwe baan of opdracht?Als jij graag een stap wil zetten, pas dan je LinkedInstrategie aan op je doel.Dat betekent:je profiel ademt in alles uit waarom jij nu de meest geschikte persoon bent voor ….

je gaat je netwerk inzetten, met je connecties, hoe je op bijdragen uit je netwerk reageert, eventueel zelf bijdragen plaatst

je weet hoe je echt gericht organisaties en personen kan benaderen

Ik ben wel beschikbaar

Wil je een keer sparren over wat voor jou de beste stappen zijn om LinkedIn aan het werk te zetten voor die nieuwe baan of opdracht? Ik ben beschikbaar om er een keer met je over te sparren. Klink ik nu wanhopig?Dat vind ik zelf van niet.
Net als anderen het wellicht niet wanhopig vinden staan om zo’n groene cirkel bij je profielfoto te zetten. Dat is nou het leuke van LinkedIn. Het kan op jouw manier, passend bij jouw stijl en doelen.  


Klaar om je business een boost te geven?

Het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is stijgt al jaren rond de 20% per jaar, en daar zijn heel wat potentiële klanten van jou bij.