Skip to content

Dit kan je beter niet in LinkedIn doen

Haar scherm bleef maar leeg. Mijn klant Heleen zat tijdens een werksessie met meerdere klanten maar naar haar knipperende cursor te staren. Ze had een goed idee voor een briljante bijdrage, maar om haar idee in een leesbare en logisch opgebouwde tekst om te zetten, dat wilde maar niet vlotten.

Gewoon starten buiten LinkedIn

Wat in dat geval helpt is om buiten LinkedIn om te gaan schrijven. Schrijven alsof je tegen een klant praat. Of beschrijf iets wat je recent hebt gedaan met een klant. En nadat je bent gaan schrijven ga je schrappen. Misschien volgorde veranderen. Je laat het even staan. Misschien zelfs een nachtje. En je kijkt er weer opnieuw naar. En dan ineens is er een tekst die jouw idee omvat, en leesbaar is en logisch opgebouwd.
Die tekst zet je op LinkedIn. Knippen, plakken. In een keer goed.

Lijkt omslachtig maar als je kijkt naar hoeveel tijd het kost om naar een leeg scherm te staren…

Nog een reden om eerst in een apart document te werken: bereik

Als je zo werkt, dus een tekst hebt opgesteld buiten LinkedIn en de tekst even hebt laten ‘rijpen’, dan is de kans op fouten in stijl en grammatica ook aanzienlijk kleiner. Je hebt dan immers ook even met afstand naar je tekst gekeken. En dat heeft dan zomaar nog een extra voordeel! Als jij in een bijdrage gaat veranderen na het plaatsen, als je netwerk er al op heeft gereageerd, dan laat LinkedIn die bijdrage daarna aan minder mensen zien. Je bewerkte bericht is minder zichtbaar in je netwerk.

Door schade en schande nog een reden

De dag na die werksessie met klanten kreeg ik – tot mijn frustratie! – nog een argument in handen.

Ik was bezig een post te schrijven naar aanleiding van die werksessie. Dezelfde werksessie waarin Heleen naar dat lege scherm had zitten staren. Het was echt een goede sessie geweest. De zes deelnemers waren allemaal superenthousiast (ook Heleen) en mijn bijdrage erover kwam soepel uit mijn toetsenbord. Gewoon, even snel direct op LinkedIn. Kostte nog wel wat tijd want ik omschreef ook voorbeelden van wat de deelnemers hadden gedaan, en citeerde een van de deelnemers. Dat moet dan wel zorgvuldig.

En precies toen het af was en ik op ‘plaatsen’ wilde klikken werd ik uit LinkedIn gegooid. Oeps, weg, auw. Verdwenen.

Dat overkomt mij niet vaak maar dit was wel een heel slecht moment. Alle tekst weg, moest ik weer opnieuw gaan schrijven.

En vervolgens moest ik ook wel weer lachen. Mijn pleidooi om nooit direct in LinkedIn een bijdrage te schrijven, werd door LinkedIn zelf kracht bijgezet!

Niet meer doen dus, direct in LinkedIn werken.

Klaar om je business een boost te geven?

Het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is stijgt al jaren rond de 20% per jaar, en daar zijn heel wat potentiële klanten van jou bij.