Skip to content

Waarom deze vakantiefoto focus geeft aan jouw LinkedIn-profiel

Linda, psycholoog, kwam op mijn LinkedIn training, maar had geen idee wat ze over zichzelf moest vermelden. Linda heeft veel ervaring en veel gedaan. Kan Linda die het beste allemaal opsommen in haar ondertitel, haar “professionele kopregel”?
Of Ilse, die net bij haar maatschap haar ontslag heeft ingediend. Zij heeft wel allerlei ideeën over wat zij zal gaan doen als alles is afgehandeld met de maatschap, maar nog niet heel concreet.

Mijn vakantiefoto
En dan laat ik deze vakantiefoto zien. Je ziet mensen die door de bergen lopen. Met een doel voor ogen. En dat kan van alles zijn: de Mont Blanc, de volgende hut, een topje waar je naartoe wandelt. In de rugzak zit precies dat wat nodig is om die dag, of die tocht, te volbrengen. Misschien een regenjas of een trui, of extra eten en drinken. Er is van alles achtergelaten, thuis, of in de auto, of in de tent of hotelkamer, want die dingen heb je nu even niet nodig om je doel te bereiken.

Kies zorgvuldig je bagage
Dat geldt ook voor je LinkedIn profiel. We hebben allemaal veel bagage. We hebben opleidingen en extra trainingen gevolgd.  Werkervaring opgedaan en allerhande prestaties geleverd. Vrijwilligerswerk. Talenkennis. Artikelen die we schreven of waarin we voorkomen. Patenten die we op onze naam hebben.
Er geldt eigenlijk maar een leidraad bij wat je wel of niet vermeldt: wat draagt het bij aan mijn doel, aan de activiteit die ik het liefste doe en waar ik in wil groeien de komende jaren. Wat stop ik in die rugzak, wat laat ik nu achter?

Maar ik weet mijn doel nog niet, ik weet alleen dat ik het anders wil
Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat je nog niet helder hebt wat je doel is voor de komende jaren, waar jij precies je focus op wil. Denk dan ook weer aan die vakantiefoto. In je rugzak kies je wat je verwacht nodig te hebben. Het is maar een dagtocht. De volgende dag kan je er weer andere dingen instoppen. Je weet dan wat gewerkt heeft. Het inpakken gaat de volgende keer soepeler.

Ik heb het zelf ook aangepast
Alles wat jij in je LinkedIn profiel vermeldt kan je de volgende dag weer bijstellen. Toen ik projectleider marketing en communicatie was, had ik op mijn profiel staan dat ik voorzitter was van de jeugdcommissie bij cricket. Dat is best relevant als je projectleider bent. Nu ik businesscoach ben, voor bevlogen zorgprofessionals, noem ik mijn lidmaatschap van een adviesraad in de gezondheidszorg. Mijn talenkennis vermeld ik niet. Die is toch niet toereikend om Engelstalige klanten te helpen.

Klaar om je business een boost te geven?

Het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is stijgt al jaren rond de 20% per jaar, en daar zijn heel wat potentiële klanten van jou bij.