Skip to content

Wat is je focus, of: zoek jij een loopbaancoach die ook inkoopadviseur is?

Regelmatig spreek ik ondernemers die 2 diensten aanbieden die op het eerste gezicht geen verband houden met elkaar. Op LinkedIn beschrijven ze beiden.

Zoals Marieke, zij is loopbaancoach. Daarvoor was zij inkoopadviseur. Aanvragen voor inkoop-advies komen nog steeds binnen en voorlopig kan Marieke die inkomsten niet missen.

Stel je worstelt met je loopbaan en je komt uit op de site of het LinkedIn profiel van Marieke. Ben je dan extra geïnteresseerd omdat zij ook inkoopadviseur is?

Stip op de horizon
Ik heb Marieke gevraagd wat haar stip op de horizon is, waar zij echt naartoe wil.

Is dat:
1 – Zo snel mogelijk het hele wereldje van inkoop loslaten en een goed inkomen met loopbaan coaching
Óf
2 – Beide activiteiten naast elkaar positioneren tot de loopbaan coaching voldoende oplevert.
Óf
3 – Voornamelijk inkoopadviseurs coachen in hun loopbaan.

Marieke heeft ervoor gekozen om zo snel mogelijk het wereldje van inkoop te willen loslaten. Daar gaat zij nu haar website en LinkedInstrategie op inrichten.

Zodat mensen die op haar website of LinkedIn profiel komen omdat ze een loopbaancoach zoeken in haar regio zich direct aangesproken voelen.

Marieke heeft nog wel de inkomsten nodig die ze heeft op basis van haar inkoopexpertise. Dat lukt haar voorlopig door bij bemiddelingsbureaus ingeschreven te blijven en haar contacten rechtstreeks te onderhouden.

Let op voor uiteenlopende boodschappen

Optie 2 raad ik Marieke echt af. Je geeft uiteenlopende boodschappen af. Mensen weten niet meer waar ze voor kiezen. De kans dat je op die manier blijft hangen in op twee fronten net niet is dan best groot.

Nog een andere optie

Kom je er niet uit, dan kan ik je nog een andere tip geven. Stel jezelf een voorlopig doel, een voorlopige stip.
Bijvoorbeeld tussen nu en 31 december van dit jaar werk ik alleen nog aan……. En dan weet je dat je op 1 januari 2019 altijd nog aan iets anders kan werken. Maar dan is je focus, je energie, gericht op die ene stip.

Dan heb je focus. Dan voelen klanten dat jij hun begrijpt. Dat jij hun specifieke problemen kan oplossen.
Wat ook nog kan is dat je twee op het oog verschillende activiteiten echt beiden wil blijven doen. Want ze horen bij je, bij wat jij te bieden hebt. Gun dat aan jezelf, met een termijn. Want daar kan echt een mooie synthese uit ontstaan, zodanig dat klanten voelen: bij hem of haar moet ik zijn, die combinatie, dat is precies wat ik zoek.

Zoals Hans, die interim P&O ’er is en loopbaancoach. Het heeft best wel iets aantrekkelijks voor klanten als je beide werelden goed kent. Op zijn website en in zijn LinkedInstrategie refereert hij voortdurend aan beiden.

Of mijzelf: als bergsportliefhebber en LinkedIn strateeg heb ik besloten om mijn volgende bergreis vooral aan te bieden aan ondernemers die ergens hoog in de bergen bergen willen verzetten op LinkedIn, om na een week leads te hebben en een superslimme strategie om er nog meer te krijgen. En een map vol passende teksten om contacten te leggen, te onderhouden en te vertalen in leads en klanten.

Klaar om je business een boost te geven?

Het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is stijgt al jaren rond de 20% per jaar, en daar zijn heel wat potentiële klanten van jou bij.