Skip to content

Wat mijn tuin met ondernemen te maken heeft over tuin en businesscoach 1

Onze stadstuin is dit jaar prachtig. De planten bloeien goed, er zit een mooie samenhang in en ik heb allerlei ideeën om de tuin verder door te ontwikkelen. Maar dat is pas zo sinds ik vorig jaar een hovenier, Hedwig Bijl van Juffertje in het Groen, inschakelde.

Vanochtend kwam die hovenier op de koffie om de plannen te bespreken, en ik realiseerde mij ineens de overeenkomsten tussen een hovenier voor je tuin en een businesscoach voor je eigen bedrijf. Want sinds ik die hovenier heb ingeschakeld werk ik weer met plezier aan mijn tuin (en geniet ik er meer van) en is er ineens weer veel meer ruimte in mijn hoofd voor nieuwe ideeën voor de tuin.

Over de tuin

Wij hebben een bescheiden, zonnige stadstuin. Er is ooit door een tuinarchitect een ontwerp gemaakt. De beplanting deed ik verder zelf op basis van tuinboeken en goedbedoelde adviezen van familie en vrienden. Planten en struiken kocht ik bij aanleg en tijdens jaarlijkse bezoekjes aan tuincentra. Ik besteedde redelijk wat tijd aan het onderhoud maar kreeg steeds meer het gevoel maar wat aan te rotzooien. Sommige planten en struiken gingen woekeren. Anderen bezweken door de overdaad aan zon en droogte.

Het was best frustrerend en leverde ondanks mijn inspanningen niet het gewenste resultaat

En toen kwam vorig najaar die hovenier.

Ik besprak met haar de wensen. Wat ons doel is met de tuin. Wat we wilden handhaven en wat niet. Wat we zelf wilden doen, en wat niet. En zij kwam met een voorstel. Over sommige dingen was ze heerlijk stellig, andere zaken pasten we in overleg aan. En ze ging aan het werk. Er werd vakkundig verwijderd en ingeplant. Zelf kon ik ook pittig aan de bak. In de winter en het vroege jaar was de tuin veel kaler dan andere jaren.

Klaar om je business een boost te geven?

Het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is stijgt al jaren rond de 20% per jaar, en daar zijn heel wat potentiële klanten van jou bij.