Skip to content

Zelfs op zaterdag werken……………

Ik sprak onlangs een kinderfysiotherapeute voor wie werkweken van 80 uur ongeveer de norm zijn. Dat was niet wat ze zich had voorgesteld toen ze begon met haar praktijk. Zij wil dat graag doorbreken, want die 80 uur beginnen haar op te breken. Ze overweegt serieus om nu al te stoppen met haar praktijk, want ze ziet geen andere manier om grip te krijgen op haar weekindeling. Financieel zou het kunnen, maar het liefst zou ze nog lang niet de levensstijl van een pensionado uitproberen. Ze houdt van haar werk, het werk blijft boeiend en ze haalt bij haar klanten hele mooie resultaten. En dat wil ze voorlopig nog niet missen.

Zwichten voor de klant of je richten op de klant?
Als zelfstandige in de zorg werken, dat klinkt als vrijheid. Maar vaak hoor ik dat die vrijheid vooral inhoudt: werk en werk en werk, wat nooit ophoudt. Of met heftige pieken en dalen gepaard gaat. Zwichten voor een specifieke wens van een klant op die ene avond dat je net had bedacht om met een leuke collega een lekker glas wijn te drinken om eens verder te kijken dan de waan van de dag.

Zou het ook anders kunnen?
Hoe zou het zijn als je zelf de regie hebt over de hoeveelheid werk en je expertise op tijden die jij bepaalt. En in de vorm die jij bepaalt, zoals een groepsprogramma of een onlineprogramma dat niet plaats- en tijd gebonden is?

Ik ken inmiddels heel wat zorgprofessionals die al dergelijke stappen hebben gezet. Die zelf bepalen wat, waar en wanneer ze iets aanbieden. Al of niet in combinatie met de meer traditionele vorm van hun werk. Dat betekent dat deze zorgprofessionals zich meer als een ondernemer opstellen, dat ze de tijd nemen om te bedenken wat ze nou werkelijk willen bieden, hoe ze de beste resultaten halen en onderzoeken in welke productvormen dat kan.

Neem bijvoorbeeld Nienke, die kinderen met dyslexie helpt en nu ook groepsprogramma’s ontwikkelt en Facebook inzet om de kinderen te begeleiden.

Maar is op zaterdag werken dan verboden?
Natuurlijk niet. Zelf vind ik het niet zo erg om af en toe op een zaterdag te werken. Dan voel ik me ook extra vrij om doordeweeks eens een keer overdag iets heel anders te gaan doen. Of gewoon eindeloos lang te lunchen met een glas wijn erbij met een zakelijk contact, en over veel meer dan alleen het werk te praten.

Klaar om je business een boost te geven?

Het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is stijgt al jaren rond de 20% per jaar, en daar zijn heel wat potentiële klanten van jou bij.